Bullet journal vergelijkingstest de Mus en Scribbles that matter B5

Bullet journal, Shoppen | 0 Reacties

Al een tijdje werk ik in de Scribbels that matter. Ik de nieuwste bullet journal van Mus de 80s Holografic Hell gekregen. Dat moet natuurlijk getest worden. Het leek mij leuk om de twee bullet journals samen te testen en te vergelijken.

Ik kan me zo voorstellen dat je de twee journals niet voor de hand vind liggen om te vergelijken. Maar deze Scribbles that matter B5 is toch minder dan mijn STM A5. Of dit nu aan de grote ligt of aan een algemeen kwaliteitsverlies. Dat kan ik niet zeggen. Maar ik kan je wel verklappen dat de STM B5 en de Mus daardoor minder uiteenlopend zijn.

Deze twee vergelijken is dan ook niet zo raar als je met beide hebt gewerkt.

De mus creatief

De Mus creatief heeft weer een nieuw lentecollectie bullet journals uit gebracht. Dit keer geïnspireerd door de jaren 70, 80 en 90. Iets wat ik geweldig vind. Ik heb een enorme zwak voor deze tijdperken.

Er zijn drie soorten uitgebracht:

Het is een tijd geleden dat ik met de Mus hebt gewerkt. Ooit begon ik met Bullet journalling in een liggende Mus. Een prima bullet journal. Het papier vond ik prima. Al las later veel klachten over het papier van de Mussen. Reuze benieuwd ben ik dan ook naar de kwaliteit van deze Mus.

Scribbles that matter B5

Na het werken met een A5 wilde ik een slag groter. Wil je weten wat ik van de A5 Scribbels that matter? Eerder schreef ik daar al een review over.

Nadat ik begon met deze bullet journal gaf ik al aan hier ooit een review over te gaan schrijven. Waarom het zo lang duurde is omdat ik minder tevreden ben met de B5 dan met de A5. Hoe wat en waarom dat lees je in de vergelijkingstest…

Laat de Bullet journal vergelijkingstest de Mus en Scribbles that matter B5 beginnen…

Formaat

De Mus geeft aan een A5-formaat te zijn maar dit is niet het geval. Een echte A5 formaat is 14,8 x 21 cm. De Mus is 16,2 x 22 cm.

De Scribbels that matter A5 is echt een A5-formaat en de B5 is een echte B5-formaat. Namelijk: 17,6 x 25 cm

Persoonlijk vind ik de maat van de Mus ideaal. Aan jouw waar jij de voorkeur aan geeft.

Overeenkomsten van beide journals

De afstand tussen de stippen zijn bij beide 0,5 cm. Als je kijkt naar de stippen zelf zijn ze ongeveer even groot en opvallend. De kleur van de stippen zijn iets anders.

Het papier van de Mus is spierwit en die van de STM is crème. Niet heel donker maar wel duidelijk in kleurverschil met elkaar. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft.

Beide journals hebben twee linten.

Beide journals hebben een aantal voorgedrukte pagina’s. De soort pagina’s verschilt. Zo hebben ze beide een index en kalender pagina.

Het papier voelt ongeveer even dik aan. Al weet ik niet hoe dik het papier van de Mus is. Dat van STM is 100GM. Ik vermoed die van de Mus ook. Wel voelt het papier van de STM gladder aan. Persoonlijk vind ik dit lekkerder schrijven. Al heeft het als nadeel dat stiften en pennen er langer over doen om te drogen. Hierdoor heb je eerder kans om je werk uit te smeren.

Verschillen van beide journals

De hoeken van het papier is ook anders. Zo heeft de STM ronde hoeken en de mus heeft dit niet. Afgeronde hoeken zorgt ervoor dat het papier minder snel beschadigd raakt. Maar met mijn pons om hoeken te ronden kan ik dit zelf gemakkelijk. Zo kan je de maand waarin je aan het werken bent afronden en de overige bladzijdes niet ronden. Zo zie je heel gemakkelijk waar je bent.

Mus is een soft cover en de STM een hardcover. Waar je de voorkeur aan geeft kan ik niet voor je bepalen. Zelf maakt het mij niet zo veel uit.

De Mus heeft een los boekje met uitleg. Zo kan je als beginner een idee krijgen wat je allemaal met een bullet journal kan. (Zie bovenstaande foto).

Nog een verschil wat voor jou misschien wel heel belangrijk is dat is de pagina nummering. Bij de Mus ontbreekt deze. Persoonlijk geef ik niks om de nummeringen omdat ik geen index gebruik.

Nog een ding wat duidelijk een verschil in zit. Hetgeen wat niet onbelangrijk is. Hoe goed blijven de bujo’s openliggen? Ik heb er geen foto van omdat dit moeilijk is te zien op de foto. Je moet mij op mijn woord geloven. De STM B5 blijft niet op elke bladzijde even goed openliggen. Iets wat met de STM A5 wel gebeurde. De Mus neigt iets meer om hoog te blijven staan. Maar valt op zich nog mee in vergelijking met bijvoorbeeld de bujo van de Action.

Er zijn nog twee verschillen in de bujo’s. Zo heeft de STM een penloep, een elastiekje om de bujo dicht te houden en een vakje voor wat spullen in op te bergen.

Voor het vakje heb ik een oplossing bedacht. Heb jij of wil je de mus dan kan je heel eenvoudig zelf een vakje maken. Zo heb ik de achterste bladzijde vastgelijmd voor een deel aan de kaft. Zo ontstaat er een vakje. (Zie bovenstaande foto). Op zoek naar nog meer tips om vakjes te maken. Lees dan: 4 x vakken maken in je bullet journal.

Pennentest

Een vergelijkingstest kan natuurlijk niet zonder de pennentest. Hier zal ook meteen duidelijk worden waarom ik deze twee bullet journals vergelijk.

Ik heb beide journals getest met pennen en stiften waar veel mee gewerkt wordt in een bullet journal.

Ik testen met de volgende materialen:

De monotwin gaat in alle testen door al mijn papier heen. Ik was dan ook benieuwd hoe het papier erop zou reageren. Ik raad deze stift niet aan.

De Tombow twin markers doen het in mijn oude STM goed zolang ik de blender niet gebruik. Ook hier was ik dan erg nieuwsgierig naar.

Waterverf en de STM gaat echt niet samen ik was dan ook vooral benieuwd hoe die het doet in de Mus. Ik hield niet in en maakte het goed nat. Natter dan dat ik er normaal mee zou werken. Je ziet duidelijk rimpels ontstaan (in beide journals). Ook zuigt de waterverf direct in het papier. Het verdelen en verplaatsen van de verf is lastig. Wil je veel werken met waterverf dan raad ik je aan om verder te kijken naar andere journals.

Penen test conclusie

Rechts is de STM (Scribbels that matter) en links de Mus. Je kan zien dat ze in de test hetzelfde reageren op de pennen. Zoals ik al zei de Monotwin gaat ook bij deze bujo’s er doorheen. Op de foto is het misschien niet allemaal even duidelijk te zien maar ik kan je verzekeren dat ze elkaar niet ontlopen op de pennen test.

De Tombow twin markers doen het beter in mijn Mus. Zodra ik de blender ga gebruiken bleed het in de STM door mijn papier heen. Dat heb ik in de Mus niet. Wel is het moeilijk op de kleuren van de Tombow moeilijk te blenden in de Mus. Doordat het papier, inkt snel opzuigt is het moeilijk om kleuren te mengen.

Doordat ik een soort van gelijke stand had verwacht in de pennentest komt dit niet als een verrassing. Snap je nu waarom ik juist deze twee bullet journals samen wilde testen?

Eindconclusie:

Omdat ik de twee bullet journals aardig gelijk op vind gaan kan ik niet zeggen die is veel beter dan de ander. Het hangt denk ik meer van je voorkeur af. De nieuwste Mus collectie verrast mij enorm. In positieve zin.

De prijzen zijn erg verschillend. Zo is de Mus te koop voor €12,99 met
240 pagina’s en de Scribbles that matter B5 is dacht ik €23,95 met 201 pagina’s. Omdat de STM B5 momenteel niet leverbaar is kan ik het niet precies kunnen zeggen.

Ook zijn er op het moment veel andere uitvoeringen van de STM niet te krijgen. Wil je een STM kijk dan op Amazone.de of op hun officiele site. Mijn ervaring met de STM is dat ze eens in de zoveel tijd een grote nieuwe oplagen uitbrengen. Aangezien het alweer even geleden is verwacht ik hier binnenkort wel weer een aanvulling van.

Omdat de prijzen van de twee bullet journals nogal uiteenloopt is het meer de vraag wat wil je uitgeven. Aangezien beide bullet journals prima zijn.

Persoonlijk vind ik de vrolijke kaften van de Mus superleuk. En dat vrolijke en gezellige mis ik bij de STM B5 aangezien die alleen is uitgebracht in het zwart.

Ben je een beginner dan raad ik je zo en zo de Mus aan. Maar ook als je al langer met een bullet journal werkt is de Mus een aanrader. Wil je een betaalbare maar goeie bullet journal dan zal je hier zeker veel plezier mee beleven.

Welke bullet journal heeft jouw voorkeur? En wat vind je van de nieuwe Mus creatief collectie? 

Wordt lid van mijn BMelloW facebook groep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of allerlei creatieve vragen kan stellen.

Melanie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi mijn naam is Melanie

Hoi mijn naam is Melanie

Welkom bij BMelloW. Voor de leukste, vaak simpel te maken DIY, knutsel ideeën. Diverse knutselwerk ideetjes voor kleine en grote creatievelingen. 

Veel plezier

Let's get social

Pin It on Pinterest

Share This