Het is vandaag 5 mei. De dag dat we onze vrijheid vieren. De kans is dan ook aanwezig dat jij dit bericht leest en ik het ook daadwerkelijk aan het vieren bent. Maar wat vieren we eigenlijk. En wat betekent vrijheid voor mij.

In Nederland vieren we met 4 en 5 mei dat we vrij zijn.  Ruim 70 jaar na de tweede wereldoorlog staan we hier nog altijd bij stil.

Door al die ellende in de wereld realiseer ik het me des te meer hoe gelukkig ik me mag prijzen

Thuis werd er bij mij vroeger niks mee gedaan. “Onzin, het is het verleden. Los laten en doorgaan.”  En ook al is daar wat voor te zeggen.  Ik merk dat ik mijn kinderen het toch mee willen geven.  Vrijheid is niet zo vanzelfsprekend. En ik wil dat mijn kinderen dat beseffen.  Dagelijks wordt ik er aan herinnerd dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is. Op het nieuws zie je al de ellende in de wereld. De groei aan vluchtelingen die hier komen wonen. En juist door al die ellende in de wereld realiseer ik het me des te meer hoe gelukkig ik me mag prijzen dat ik in een land als Nederland mag wonen.

Van naturen ben ik een erg vrij gevochten meid. Ik kon van jongs af aan al niet tegen dingen moeten. Vooral in mijn pubertijd werd ik daardoor erg lastig. Ik voelde me onbegrepen. Ik wilde vrij zijn. En het kon mij niet vrij genoeg zijn. Lang leven de lol. Het leven is een groot feest. Ik genoot van de vrijheden die ik had. Na het krijgen van een eigen huishouden, baan en kinderen veranderde mijn begrip van vrijheid wel. 1 Belangrijk ding van vrijheid maakt wat het is. Zowel toen als nu is dat nog altijd het zelfde. Be who you wanna be. Dat maakt voor mij vrijheid.

Lees ook eens: Waar ben ik dankbaar voor.

Nederland.

Dat Nederland niet meer is zoals het jaren geleden was, dat mag duidelijk zijn. En ja dat vind ik ergens heel erg jammer. En ook al zeg ik al mijn hele leven ik wil weg uit Nederland. Toch hou ik van Nederland. De vrijheid die we hier hebben is wat mij het gelukkigst maakt.

Als je homo of lesbische bent, je mag het hier zijn. Je wordt niet opgesloten in kampen, gemarteld. Ook mag je een kritische uitspraak doen tegen onze regering zonder daar voor opgepakt te worden. Je mag hier geloven wat je wilt zonder er voor vermoord te worden. Als vrouw heb je stemrecht en het recht om auto te rijden.Of je nu rood, wit, zwart of paars bent. Je mag zijn wie je wilt zijn. Die vrijheid heb je hier. En ja niet iedereen gunt je dat. Maar het staat in onze grondwet. De basis in ons land is goed. Hoe erg we met zijn allen soms ook klagen.

Op 4 en 5 mei denk ik aan de vrijheid die ik nu hebt.

Ik ben dankbaar voor onze voorouders die gevochten en getreden hebben voor die vrijheid. Dankzij hun kunnen wij vandaag de dag in vrijheid leven. Sta jij er wel eens bij stil?

Mijn Indische opa.

Mijn opa en zijn broers, zussen en de daarbij horende kinderen zijn ooit lang geleden met de boot samen met de grote stroom Indo’s naar Nederland gekomen. Naar de toedracht kan ik alleen maar gissen. Maar als ik de geschiedenis mag geloven dan moesten de Indo’s vluchten voor hun leven. Nadat Indonesië bevrijd was van de Japanners, wilde ze niet meer onder het regiem van de Nederlanders vallen. Niet zo gek na 300 jaar onderdrukking en slavernij. Maar de Indo’s waren daardoor net als de Nederlanders niet langer meer welkom en moesten vluchten voor hun leven. Of dit ook de reden is waarom mijn familie naar Nederland is gekomen, ik kan het je niet met zekerheid zeggen. In veel Indische families wordt er niet gesproken over toen. Zo ook niet in mijn familie.

Maar dankzij hun ben ik geboren in een land als Nederland. Een land van de vrijheid.

Dus ja ik heb veel om dankbaar voor te zijn. Blij te zijn dat we hier in vrijheid mogen leven. Ik denk bij Dodenherdenking aan alle mensen die gevochten hebben voor onze vrijheid. Aan alle mensen die onder een gruwelijk regiem niet mochten leven. Mensen die op mens onterende manieren om het leven kwamen. Ook denk ik aan alle mensen die nu in landen wonen die niet de vrijheid hebben zoals wij. Ik denk aan alle mensen die elke dag weer vrienden, buren en familieleden verliezen. Die niet weten of ze de dag van morgen zullen halen. Ik denk aan de mensen van lang geleden en aan de mensen van nu. Maar vooral ben ik dankbaar. Dankbaar voor het leven in vrijheid.

Lees eens: Racisme en discriminatie mijn verhaal

Foto is afkomstig van Pixabay

Herdenk jij 4 en 5 mei? Hoe doe jij dat? Sta jij wel eens stil bij het mogen leven in een vrij land? Wat betekend vrijheid voor jou?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Vrijheid wat betekent het voor mij. Mijn gedachten over 4 en 5 mei

 

Pin It on Pinterest

Share This