4 In Pasen

Waar komt de Paashaas vandaan?

Het al bekende Bijbelverhaal over Pasen kennen de meeste mensen wel. Maar ik vroeg me af waar komt de Paashaas en de eieren toch vandaan? En met die vragen ben ik op onderzoek gegaan naar de oorsprong over de Paashaas. En heb ik antwoord gekregen op de vraag, waar komt de Paashaas vandaan?

Pasen het Bijbelverhaal.

Veel mensen kennen het Bijbelverhaal wel, maar voor de mensen die daar meer over willen weten. Een korte samenvatting alvorens de grote vraag. Waar komt de Paashaas vandaan?

Pasen is van oorsprong een christelijk feest. Op goede vrijdag wordt Jezus aan het kruis genageld en met Pasen stond hij weer op uit de dood.  Dit is de meest korte versie die ik je kan geven over Pasen en het Bijbelverhaal. Het verhaal over Jezus Christus.

De oorsprong van het Pasen is in mijn ogen allang vergeten door de meeste mensen. De Paashaas en de eieren vind je overal waar je komt en om je heen kijkt. Net als Kerst lijkt eten steeds meer de boventoon te voeren van het feest. Pasen zoals het in de winkels en in de reclames naar voren komt, ziet er vrolijk en gezellig uit. Vooral kinderen spreekt het erg aan. Maar ik kan de vraag maar niet van me afschudden…..

Waar komt de Paashaas vandaan?

Er zijn twee verhalen die mogelijk verklaren waar de Paashaas vandaan komt. In beide verhalen bestaat de Paashaas een stuk langer dan ik had verwacht. Ik dacht eerlijk gezegd dat het een commercieel verzonnen iets was, net als Valentijn. Maar dat bleek toch niet helemaal waar te zijn. Al is de Paashaas pas terug te vinden vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw in Nederland.

Verhaal nummer 1:

Volgens de Germaanse Mythologie was er een godin genaamd Eastra. Zij zorgde voor de lente en de vruchtbaarheid.

Tot zo ver kloppen de meeste verhalen. Maar dan gaan er ineens meerdere verhalen rond over de godin Eastra.

 1. Volgens de mythe zou de godin Eastra (ook wel Ostara genoemd), zich vaak als haas op aarde laten zien tijdens de lente. Deze seizoen wordt ook wel als vruchtbaarheidsseizoen gezien.
 2. De godin heeft een haas geofferd. Hier zou dus al het begin van het haas eten vandaan kunnen komen.
 3. De godin vond een jong vogeltje. Dit vogeltje wat bijna door de kou bezweken was, redde ze. Omdat het vogeltje niet meer kon vliegen, veranderde ze het in een haas, die één dag in het jaar eieren kon leggen. Ook van dit verhaal zijn meerder versies verschenen.

Zo zie je maar 1 godin meerdere verhalen met een mogelijke link naar Pasen en de Paashaas.

Dat de verhalen zo uiteenlopen kan ook komen omdat het Germaanse volk rond het begin van onze jaartelling leefde. Het is dus al een hele tijd geleden. Verhalen werden werden generatie op generatie doorverteld. Verhalen kunnen dus gaandeweg veranderen. Bovendien berust alles op een mythe.

Verhaal nummer 2:

Het verhaal van de haas en de eieren zou voortkomen uit het feit dat vogels soms per ongeluk hun nest leggen in de hazenlegers. Rond de 15de eeuw werd het eerste verhaal opgeschreven. Het eerst geschreven verhaal dat gepubliceerd werd stamt uit 1680. En gaat over een haas die eieren verstopt in de tuin. Kinderen die ook daadwerkelijk eieren gingen zoeken in het voorjaar zagen hazen en konijnen weg springen in het gras. Dit bekrachtigde het verhaal rond de Paashaas en de eieren.

Waar komen de namen Easter en Pasen vandaan?

In het Engels hebben  mensen het over ‘Easter‘. In Duitsland spreken ze van ‘Ostern‘. Dit zou weer kunnen herleid worden naar de Germaanse godin Eastra (ook wel Ostara genoemd) De joodse bevolking hebben het Pascha feest wat weer wijst op onze Pasen.

Lees ook eens Een Paashaas van papier mache.

De gekleurde eieren waar komen die vandaan?

Als ik je toch in het kort uitleg waar de Paashaas vandaan komt kan ik je ook meteen vertellen waar de gekleurde eieren vandaan komen. Hier zijn echter wel duidelijkere en beter verklaarbare ideeën over, namelijk;

 1. Het ei als een symbool van Pasen, komt voort uit de vastentraditie van het christendom. Het paasfeest vond plaats na 40 dagen vasten. Tijdens vasten mocht er geen vlees en zuivel gegeten en gedronken worden. Na 40 dagen was er zo een overschot aan eieren die verzameld werden in een mand, die mogelijk versierd werd. Ook zouden de eieren vrolijke kleuren krijgen. Bovendien werden de eieren gezien als een teken van wedergeboorte en daardoor regelmatig afgebeeld.
 2. Dat eieren te zien zijn met Pasen is trouwens nog niet zo raar als je bedenkt dat de ei symbool staat voor wedergeboorte. Met Pasen vieren we dat Jezus herrees uit de dood. Dus een wedergeboorte.
 3. Bij de Perzische bevolking worden eieren gekleurd door zo het nieuwe jaar in te luiden.

Lees ook eens Mooiste Paaseieren.

Al deze op zich staande gebeurtenissen en verhalen zijn waarschijnlijk ooit samen gekomen en zo is het Pasen met zijn verhaal ontstaan zoals we het vandaag de dag kennen.

Antwoord op mijn vraag waar komt de Paashaas vandaan zal waarschijnlijk wel nooit helemaal beantwoord worden. Maar wel weet ik nu dat het geen commercieel opgezet iets is.

Al klikt het verhaal rond de Paaseieren een stuk aannemelijker dan de Paashaas. Welk verhaal klinkt jou het meest aannemelijk? Wat denk jij wat was er eerder de Paashaas of de Paasei?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  17/04/2017 at 09:40

  Leuk om dit nou eens te lezen. Meestal gaat het over de christelijke betekenis!

  • Reply
   BMelloW
   19/04/2017 at 09:43

   Dank je. Ik was erg nieuwsgierig naar de betekenis achter de Paashaas en eieren. Meteen weer wat geleerd

 • Reply
  Linda
  17/04/2017 at 07:54

  Leuk, dit wist ik niet. Had zelf ergens gelezen dat het in Duitsland is ontstaan bij de Germaanse stammen en de eerste paashaas uit de 15e eeuw kwam . En dat ze in bepaalde streken noet ‘geloven’ in de paashaas maar vliegende kerkklokken…

  Valentijn is trouwens ook geen commercieel feest maar bestaat al sinds de 5e eeuw na Christus en is gebaseerd op het verhaal van de heilige Valentinus.

  • Reply
   BMelloW
   17/04/2017 at 08:05

   Ik weet wel dat de oorsprong van Valentijn ergens uit een Bijbelverhaal komt. Precies wist ik het niet meer. Bedankt voor de uitleg. Maar Valentijn zoals we het vandaag de dag kennen is in het leven geroepen door Halmark de kaarten merk. Dit om meer kaarten te kunnen verkopen. Vandaar mijn insteek over commercieel feest.

  Leave a Reply