14 In mama verhalen/ Persoonlijk

Waarom zijn kinderen tegenwoordig zo laat zindelijk?

Ik vraag me al een hele tijd iets af. Vroeger waren kinderen met 2 tot 2,5 toch echt wel zindelijk. Nu is dat zo veel later. Namelijk 3 tot 4 jaar. Basisscholen hebben te maken met een steeds groter wordend probleem. Namelijk kinderen die niet zindelijk zijn als ze aan de kleuterschool gaan beginnen. Ik vraag me toch echt af hoe dat komt.

Lees ook eens: Bekentenis van een moeder

Vandaag ga ik het niet hebben over zindelijk maken. We weet schrijf ik daar ooit over. Ik wil het over iets heel anders hebben. Ik heb een aantal vragen omtrent het zindelijk maken zoals:

Het steeds later zindelijk worden ligt het aan de te goed absorberende luiers. Of ligt het aan de opvoeding? Wat de reden ook is. Het lijkt wel een trend te worden.

Aangezien ik het riedeltje van zindelijk worden al twee keer heb meegemaakt zal je kunnen denken dat ik het wel weet. Maar dat doe ik niet. Bij mijn jongens deed ik maar wat.

1 op de 5 kinderen zijn niet zindelijk als ze naar de basisschool gaan.

Was in de jaren ’80 1 op de 11 nog niet zindelijk het aantal niet zindelijke kinderen die aan de kleuterschool beginnen neemt in een rap tempo toe. En dan heb ik het niet over kinderen die door de spanning een terugval krijgen. Of een keer een ongelukje hebben. Het gaat om kinderen die “gewoon” nog niet zindelijk zijn.

Maar waar ligt dit toch aan? Ik vind het namelijk een zorgwekkende ontwikkeling.

Natuurlijk kan je kind een aandoening hebben waardoor het langer de tijd nodig hebt om zindelijk te worden. Dat kan. Maar ik heb het in dit verhaal over kinderen waar niks mis mee is, behalve dat ze met 4 jaar nog steeds niet zindelijk zijn.

Zoals ik net al vroeg, hoe komt dat?

 • Nemen de ouders er niet meer de tijd voor?
 • Zijn de luiers van nu te goed?
 • Zijn we te vrij geworden in onze opvoeding?

Persoonlijk denk ik dat het antwoord in al deze vragen zit.

 • Nemen de ouders er niet meer de tijd voor?

In de jaren ’80 (en daarvoor) waren de meeste moeders thuis. Waardoor de tijd er was om de kinderen zindelijk te maken. Tegenwoordig werken beide ouders. Steeds meer moeders werken 3 dagen en meer. Aangezien een kind zindelijk maken toch echt wel een proces is wat een aantal dagen (tot weken) kan duren is het dus raadzaam om voor het zindelijk maken te tijd wordt genomen. En met beide ouders werkende, is dit een stuk lastiger dan vroeger.

 • Zijn de luiers van nu te goed?

Voelen kinderen daardoor niet de behoefte om zindelijk te worden. (Daar ga ik weer met me vroeger.) Vroeger waren de luiers van een veel mindere kwaliteit dan nu. De luiers absorbeerde minder goed en de pasvorm was ook veel minder.

Als een luier zo goed zit en de plas wordt zo goed geabsorbeerd, dan voelen kinderen er toch geen ongemakken van? Waarom zou een kind dan zindelijk willen worden?

Het gedoe van in je spel onderbroken te moeten worden en dan op het potje of wc te moeten gaan plassen. En voor wat? Ik voel er als kind toch niks van. Lekker plassen in mijn luier levert mij geen naar gevoel op. Stimuleert het de kinderen daardoor nog wel? Ik vraag het me af.

 • Zijn we te vrij geworden in onze opvoeding?

Wat mij heel erg opvalt dat steeds meer ouders zeggen over het zindelijk worden dat hun kind  het vanzelf wel aan geeft als het er aan toe is. Ik zet bij deze methode toch echt mijn vraagtekenen. Hebben kinderen geen sturing nodig? Als een kind niet krijgt te horen dat het op het potje/ wc moet plassen en poepen, zal het een kind dan stimuleren? Er zullen echt wel kinderen zijn die uit hun zelf het belang van zindelijk worden in gaan zien. Maar kennelijk werkt deze methode niet.

Als 1 op de 5 kinderen niet zindelijk is tegen de tijd dat het naar de kleuterschool gaat, dan klopt er in het stukje vrije opvoeding toch niet. Hoe lang wil je wachten tot je kind “er aan toe is?” Ja er zijn natuurlijk uitzonderingen. En jou kind hoort hopelijk bij de groep kinderen die wel binnen een afzienbare tijd uit zich zelf zindelijk wordt.

De vrije opvoeding en de daarbij horende zindelijk worden methode had echter nooit bij mijn kinderen gewerkt. Mijn oudste moest toch echt wel gestimuleerd worden. En mijn jongste zoon moest toch echt wel een schop onder zijn kont krijgen. Zeker mijn jongste zoon is een erg koppig wezentje. Die bij het woord moeten al met zijn hakken in het zand gaat staan. “Ja maar dat ga ik niet doen”. Bovendien is het een kind met vele angsten. Zowel het potje als de wc was dood eng. Had ik daar niet een beetje dwang opgezet was hij nooit voor zijn vierde zindelijk geweest.

Natuurlijk zijn er ook kinderen die bij de vrije zindelijk worden methode prima gedijen. Een makkelijk kind zal er eerder in mee gaan. Kind met zindelijke oudere broers en of zussen zal ook eerder zindelijk willen worden.

De vragen en antwoorden:

Ik ben op onderzoek gegaan om antwoord te krijgen op mijn vragen. Puur uit nieuwsgierigheid. Maar ook omdat mijn dochter aan het hele zindelijk worden toch echt ‘moet’ gaan geloven. Ik kwam tot de volgende conclusie:

Vanaf welke leeftijd kan een kind zindelijk worden?

Een kind jonger dan 18 maanden kan in het algemeen nog niet zindelijk worden De zenuwbanen van de blaas en de darmen zijn nog niet voldoende ontwikkeld om signalen door te kunnen geven aan de hersenen. Echter is dit nooit wetenschappelijk bewezen. Wel is bewezen dat het gemiddelde kind jonger dan 18 maanden niet zindelijk wordt.

 • Nemen de ouders er niet meer de tijd voor?

Doordat ouders werken en de kinderen vaak naar de opvang gaan is er niet voldoende tijd om een kind zindelijk te maken. De opvang ziet niet altijd op tijd de signalen van een kind dat naar de wc/ potje zou moeten.

 • Zijn de luiers van nu te goed?

Ook deze theorie lijkt te kloppen. Door de huidige kwaliteit van de luiers voelen kinderen minder snel dat ze hebben geplast en of gepoept.

 • Zijn we te vrij geworden in onze opvoeding?

Over deze methode kan ik minder terug vinden. Wel kan ik vinden dat er minder dwang is op het kind dan vroeger. Dit zorgt er toch echt wel voor dat het veel langer duurt voordat een kind dan zindelijk is.

Lees ook eens: Het mama alfabet.

Conclusie:

Mijn vragen over zindelijk worden waren dus wel waar. Maar geen enkele vraag staat op zich. Juist de combinatie van de door mij gestelde vragen zorgt er voor dat kinderen tegenwoordig minder snel zindelijk zijn.

Nu ik deze gegevens heb ga ik mijn plan van aanpakken bedenken om mijn dochter zindelijk te krijgen. Ik denk dat ik de zomervakantie er voor ga gebruiken. Heb ik met mijn jongens ook gedaan. Hoe precies dat zal je hier uiteindelijk vast wel kunnen lezen?

Mijn vragen zijn onder anderen beantwoord door diverse sites naast elkaar te leggen en te lezen wat de deskundigen over het onderwerp zindelijk worden hebben te zeggen. Ik heb meerdere sites geraadpleegd. Waaronder mij kinderarts.nl en ouders.nu

Ga jij wat doen met de bovengenoemde gegevens over zindelijk worden? Heb je wat aan de informatie? Of had je het graag geweten toen jij je kinderen zindelijk ging maken?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

 

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

 

 

 

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Anoush
  19/11/2017 at 09:05

  Helemaal mee eens! Ik geloof er helemaal niet in dat kinderen het zelf aan geven en dat het dan vanzelf gaat. Dan kun je in veel gevallen lang wachten.

  Het vergt aanmoediging van ouders en de bereidheid om veel te wassen en schoon te maken.. want zindelijk in drie dagen is meestal een fabeltje. Hier heeft dochter vijf dagen alles ondergepiest en gepoept en mijn man wilde het al opgeven.. maar na een week had ze het ineens door! Met 21 maanden gaf ze zelf aan wanneer ze op het potje moest en na twee weken hadden we zelden een ongelukje.

  Hier werkte: alles met een lach en geen druk, positief belonen, volhouden en consistentie (vanaf dag 1 alleen nog luiers voor het slapen! Ook buiten de deur!)

  ik begrijp dat deze methode niet mogelijk is als beide ouders werken of als je vies bent van poep en plas. Maar ik vind dat veel ouders wel erg laks zijn.. ze verwachten dat het binnen drie dagen gepiept moet zijn, en geven op zodra het kind “geen interesse” lijkt te hebben. Jammer want het is beter voor het milieu en de billetjes van kind als ze niet tot 3.5/4 in de luiers zitten!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  27/06/2017 at 10:20

  Wat een intrigerende vraag! Is het echt zo dat kinderen later zindelijk worden? Of is dat iets wat mensen zeggen?

  De mijne liepen in katoenen luiers en ik was fulltime met ze thuis. Toch werden ze absoluut niet sneller zindelijk, terwijl de omstandigheden in theorie toch optimaal waren. Bij de drie daarop volgende kinderen ben ik overgestapt op luiers van de Aldi want toen was ik mijn motivatie voor katoen kwijt. Het hielp toch niet.

  • Reply
   BMelloW
   27/06/2017 at 14:46

   Ik heb meerdere onderzoeken naast elkaar gelegd. En allemaal geven ze in grote lijnen de zelfde uitkomst. Vanaf de jaren 70 tot nu zijn kinderen gemiddeld 7 maanden later zindelijk dan vroeger. Minder tijd en te goeie luiers waren daarvoor een belangrijke reden. Katoenen luiers. Een nobel iets. Maar ik zou er de energie niet voor hebben. Vind het altijd knap als ouders dat wel kunnen

 • Reply
  Christa
  26/06/2017 at 19:15

  Bij de oudste ging ik starten op aanraden van de gastouder (wat uiteindelijk min of meer een flop werd)..
  De jongste is nu 18 maanden en zij (lijkt) nu al aan te geven wanneer ze ‘bah’ gedaan heeft.
  Ik heb het potje staan… maar ergens weet ik niet echt hoe ik moet beginnen.
  Klinkt heel slecht, maar ik ben ook gewoon druk, naast mijn werk GUN ik mijzelf niet de tijd om met haar aan de slag te gaan…
  Daarbij inderdaad de luiers … die zijn gewoon top!
  Pfff.. door je blog ga ik nog maar weer even nadenken wat ik met haar ga doen!

  • Reply
   BMelloW
   28/06/2017 at 21:11

   Als ze zo jong zijn als je dochter is het ook nog lastig. Als ze het al aangeeft. Dan kan je op een vast moment haar even op het potje zetten. Samen des noods een boekje er bij lezen. Doet ze dan iets dan is het mooi. Je hebt nog alle tijd om er over na te denken. Hoe je het gaat doen. En wat bij de ene werkte hoeft bij de ander niet te werken. Zo vond mijn oudste een potje dat geluid maakte als beloning helemaal te gek. Mijn middelste durfte daardoor niet meer. Mijn dochter vind haar potje maar raar en weigerd. Zij interesseert zich meer voor de wc. Ik ga haar deze zomer hopelijk trainen. Zindelijk, hopelijk. Succes. Blijft toch echt wel een dingetje dat zindelijk maken

 • Reply
  Marieke
  26/06/2017 at 10:20

  Het gedeelte over de luiers daar sluit ik me helemaal bij aan.
  Ik nam er juist de tijd voor bij mijn oudste, ondanks dat ik drie dagen werk. Dit deed ik samen met het kdv. Maar toch was hij pas met 3 jaar en 4 maanden zindelijk. Meneer was namelijk nogal lui. En stiekem is hij dat nog steeds.
  Mijn jongste daarentegen was 2 jaar en 10 maanden toen ze met haar plasdiploma thuis kwam. En daarmee dus echt veel sneller dan haar broer. Overigens kon zij natuurlijk het kunstje af kijken van haar oudere broer.
  Ik zie wel op tegen het ‘s nachts zindelijk worden van de oudste. Hij slaapt enorm vast en voelt dan echt niets. Maar het wordt er wel echt tijd voor.

  • Reply
   BMelloW
   28/06/2017 at 21:16

   Ik denk dat een jonger kind ook eerder zindelijk is. Ziet toch haar grote broer. Jongens zijn over het algemeen ook later zindelijk dan meisjes. Ik maakte mijn oudste tot zijn 7de snachts wakker om te gaan plassen. Hij sliep ook zo vast dat hij niet wakker werd. Ook niet als hij in zijn bed plaste. Ene kind heeft daarbhelaas meer last van. Mijn middelste was tegelijk snachts als ovedag zindelijk. Nooit ongelukken. Zo ‘n verschil met zijn broer. Met mijn dochter moet ik het nog afwachten.

 • Reply
  Roelina
  26/06/2017 at 09:45

  Onze oudste, net 3, is zindelijk. Mede dankzij de hulp op het KDV. Waar ik ondanks dat ik full time werk enorm op kon rekenen. Het gaat dus niet altijd op wat je schrijft. Met die luiers ben ik het zeker eens, pampers bijvoorbeeld blijven mi te goed droog. Verder was het vroeger in de jaren 80 echt niet vaak eerder 2 dan 3. Althans, ik ben een kind uit 81 en was met 3 zindelijk. Volgens mijn moeder was ik de enige op de kleuterschol destijds (waar ik al met 3,5 naar toe ging overigens). Ik denk trouwens wel dat een kind er klaar voor moet zijn. Alleen zullen wij ze daat idd echt bij moeten helpen . Kennis laten maken met het op de wc gaan. Lijkt me uitgemaakte zaak. Leuk artikel overigens.

  • Reply
   BMelloW
   28/06/2017 at 21:22

   Uit onderzoek van verschillende is echt gebleken dat kinderen vroeger gemiddeld 7 maanden eerder zindelijk waren dan nu. En de luiers, vrijere opvoeding en werkende ouders was een reden. Kdv zien de signalen door veel kinderen minder snel dan wanneer een kind thuis zou zijn met alleen mama of papa. Natuurlijk is er op alles een uitzondering. Ik was overigens volgens mijn moeder met 20mnd al zindelijk. Wat ik echt uitzonderlijk vind. En knap dat mijn moeder dat voor elkaar heeft gekregen. Ik ben een stuk luier in het zindelijk maken.

 • Reply
  Priscilla
  26/06/2017 at 08:42

  Mijn oudste had het eindelijk door toen hij 3,5 was. Wel met hulp van de psz. Ik had het al een paar keer geprobeerd maar hij zag de noodzaak ervan niet echt in denk ik. Pas toen hij op de psz zag dat andere peuters wel zindelijk waren viel het kwartje! Mijn jongste is vorige maand 2 geworden en heeft nu wel al interesse in het plassen op een potje. Ik ga het deze vakantie ook met haar proberen.

  • Reply
   BMelloW
   28/06/2017 at 21:25

   Soms moeten kinderen het zien om te begrijpen. Of de nut er van in te gaan zien. Jouw dochter en mijn dochter zijn bijna even oud. Mijn dochter ga ik zeker proberen deze zomer. Of het lukt, geen idee. Succes.

 • Reply
  Maaike
  26/06/2017 at 08:31

  Lastig onderwerp. Hier waren beide kinderen ongeveer voor hun derde zindelijk. Ik denk dat veel ouders er tegen op zien om hun kind zindelijk te maken. Je hebt toch altijd een lastige periode tussen het beginnen met zindelijkheidstrainig en het moment dat ze goed zindelijk zijn.

  • Reply
   BMelloW
   28/06/2017 at 21:26

   Ik heb er al twee zindelijk gekregen. Maar ik zie er nuntoch weer tegen op. Om de redenen die jij noemt.

 • Reply
  Marloes
  26/06/2017 at 07:24

  Ik vind het ook tijd voor mijn oudste (nu 2.5) om zindelijk te worden. Alleen is het de tijd ervoor nemen lastig, want ik ben zelf maximaal 3 dagen achter elkaar thuis en dan ook niet continu (want boodschappen doen als mijn man thuis is, sporten je weet het wel) dus ik denk ook dat wij onze vakantie ervoor gaan gebruiken! Ben wel klaar met de luiers van de oudste, nu in ieder geval veel boekjes lezen over zindelijk worden.

 • Leave a Reply