Ik vraag me al een hele tijd iets af. Vroeger waren kinderen met 2 tot 2,5 toch echt wel zindelijk. Nu is dat zo veel later. Namelijk 3 tot 4 jaar. Basisscholen hebben te maken met een steeds groter wordend probleem. Namelijk kinderen die niet zindelijk zijn als ze aan de kleuterschool gaan beginnen. Ik vraag me toch echt af hoe dat komt.

Lees ook eens: Bekentenis van een moeder

Vandaag ga ik het niet hebben over zindelijk maken. We weet schrijf ik daar ooit over. Ik wil het over iets heel anders hebben. Ik heb een aantal vragen omtrent het zindelijk maken zoals:

Het steeds later zindelijk worden ligt het aan de te goed absorberende luiers. Of ligt het aan de opvoeding? Wat de reden ook is. Het lijkt wel een trend te worden.

Aangezien ik het riedeltje van zindelijk worden al twee keer heb meegemaakt zal je kunnen denken dat ik het wel weet. Maar dat doe ik niet. Bij mijn jongens deed ik maar wat.

1 op de 5 kinderen zijn niet zindelijk als ze naar de basisschool gaan.

Was in de jaren ’80 1 op de 11 nog niet zindelijk het aantal niet zindelijke kinderen die aan de kleuterschool beginnen neemt in een rap tempo toe. En dan heb ik het niet over kinderen die door de spanning een terugval krijgen. Of een keer een ongelukje hebben. Het gaat om kinderen die “gewoon” nog niet zindelijk zijn.

Maar waar ligt dit toch aan? Ik vind het namelijk een zorgwekkende ontwikkeling.

Natuurlijk kan je kind een aandoening hebben waardoor het langer de tijd nodig hebt om zindelijk te worden. Dat kan. Maar ik heb het in dit verhaal over kinderen waar niks mis mee is, behalve dat ze met 4 jaar nog steeds niet zindelijk zijn.

Zoals ik net al vroeg, hoe komt dat?

  • Nemen de ouders er niet meer de tijd voor?
  • Zijn de luiers van nu te goed?
  • Zijn we te vrij geworden in onze opvoeding?

Persoonlijk denk ik dat het antwoord in al deze vragen zit.

  • Nemen de ouders er niet meer de tijd voor?

In de jaren ’80 (en daarvoor) waren de meeste moeders thuis. Waardoor de tijd er was om de kinderen zindelijk te maken. Tegenwoordig werken beide ouders. Steeds meer moeders werken 3 dagen en meer. Aangezien een kind zindelijk maken toch echt wel een proces is wat een aantal dagen (tot weken) kan duren is het dus raadzaam om voor het zindelijk maken te tijd wordt genomen. En met beide ouders werkende, is dit een stuk lastiger dan vroeger.

  • Zijn de luiers van nu te goed?

Voelen kinderen daardoor niet de behoefte om zindelijk te worden. (Daar ga ik weer met me vroeger.) Vroeger waren de luiers van een veel mindere kwaliteit dan nu. De luiers absorbeerde minder goed en de pasvorm was ook veel minder.

Als een luier zo goed zit en de plas wordt zo goed geabsorbeerd, dan voelen kinderen er toch geen ongemakken van? Waarom zou een kind dan zindelijk willen worden?

Het gedoe van in je spel onderbroken te moeten worden en dan op het potje of wc te moeten gaan plassen. En voor wat? Ik voel er als kind toch niks van. Lekker plassen in mijn luier levert mij geen naar gevoel op. Stimuleert het de kinderen daardoor nog wel? Ik vraag het me af.

  • Zijn we te vrij geworden in onze opvoeding?

Wat mij heel erg opvalt dat steeds meer ouders zeggen over het zindelijk worden dat hun kind  het vanzelf wel aan geeft als het er aan toe is. Ik zet bij deze methode toch echt mijn vraagtekenen. Hebben kinderen geen sturing nodig? Als een kind niet krijgt te horen dat het op het potje/ wc moet plassen en poepen, zal het een kind dan stimuleren? Er zullen echt wel kinderen zijn die uit hun zelf het belang van zindelijk worden in gaan zien. Maar kennelijk werkt deze methode niet.

Als 1 op de 5 kinderen niet zindelijk is tegen de tijd dat het naar de kleuterschool gaat, dan klopt er in het stukje vrije opvoeding toch niet. Hoe lang wil je wachten tot je kind “er aan toe is?” Ja er zijn natuurlijk uitzonderingen. En jou kind hoort hopelijk bij de groep kinderen die wel binnen een afzienbare tijd uit zich zelf zindelijk wordt.

De vrije opvoeding en de daarbij horende zindelijk worden methode had echter nooit bij mijn kinderen gewerkt. Mijn oudste moest toch echt wel gestimuleerd worden. En mijn jongste zoon moest toch echt wel een schop onder zijn kont krijgen. Zeker mijn jongste zoon is een erg koppig wezentje. Die bij het woord moeten al met zijn hakken in het zand gaat staan. “Ja maar dat ga ik niet doen”. Bovendien is het een kind met vele angsten. Zowel het potje als de wc was dood eng. Had ik daar niet een beetje dwang opgezet was hij nooit voor zijn vierde zindelijk geweest.

Natuurlijk zijn er ook kinderen die bij de vrije zindelijk worden methode prima gedijen. Een makkelijk kind zal er eerder in mee gaan. Kind met zindelijke oudere broers en of zussen zal ook eerder zindelijk willen worden.

De vragen en antwoorden:

Ik ben op onderzoek gegaan om antwoord te krijgen op mijn vragen. Puur uit nieuwsgierigheid. Maar ook omdat mijn dochter aan het hele zindelijk worden toch echt ‘moet’ gaan geloven. Ik kwam tot de volgende conclusie:

Vanaf welke leeftijd kan een kind zindelijk worden?

Een kind jonger dan 18 maanden kan in het algemeen nog niet zindelijk worden De zenuwbanen van de blaas en de darmen zijn nog niet voldoende ontwikkeld om signalen door te kunnen geven aan de hersenen. Echter is dit nooit wetenschappelijk bewezen. Wel is bewezen dat het gemiddelde kind jonger dan 18 maanden niet zindelijk wordt.

  • Nemen de ouders er niet meer de tijd voor?

Doordat ouders werken en de kinderen vaak naar de opvang gaan is er niet voldoende tijd om een kind zindelijk te maken. De opvang ziet niet altijd op tijd de signalen van een kind dat naar de wc/ potje zou moeten.

  • Zijn de luiers van nu te goed?

Ook deze theorie lijkt te kloppen. Door de huidige kwaliteit van de luiers voelen kinderen minder snel dat ze hebben geplast en of gepoept.

  • Zijn we te vrij geworden in onze opvoeding?

Over deze methode kan ik minder terug vinden. Wel kan ik vinden dat er minder dwang is op het kind dan vroeger. Dit zorgt er toch echt wel voor dat het veel langer duurt voordat een kind dan zindelijk is.

Waarom zijn kinderen tegenwoordig zo laat zindelijk?

Lees ook eens: Het mama alfabet.

Conclusie:

Mijn vragen over zindelijk worden waren dus wel waar. Maar geen enkele vraag staat op zich. Juist de combinatie van de door mij gestelde vragen zorgt er voor dat kinderen tegenwoordig minder snel zindelijk zijn.

Nu ik deze gegevens heb ga ik mijn plan van aanpakken bedenken om mijn dochter zindelijk te krijgen. Ik denk dat ik de zomervakantie er voor ga gebruiken. Heb ik met mijn jongens ook gedaan. Hoe precies dat zal je hier uiteindelijk vast wel kunnen lezen?

Mijn vragen zijn onder anderen beantwoord door diverse sites naast elkaar te leggen en te lezen wat de deskundigen over het onderwerp zindelijk worden hebben te zeggen. Ik heb meerdere sites geraadpleegd. Waaronder mij kinderarts.nl en ouders.nu

Ga jij wat doen met de bovengenoemde gegevens over zindelijk worden? Heb je wat aan de informatie? Of had je het graag geweten toen jij je kinderen zindelijk ging maken?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

 

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This