14 In mama verhalen/ Persoonlijk

Waarom kinderopvang voor mij geen optie is.

Waarom kinderopvang voor mij geen optie is BMelloW.nl. (1)

Waarom mijn kinderen niet op de kinderopvang zitten. Daar heb ik een aantal redenen voor. En vandaag ga ik die met jou delen.

Mijn eerste ervaring met een opvang.

Mijn oudste zoon ging voor het eerst naar de kinderopvang nadat hij 1 jaar oud werd. Het was een niet al te grote opvang dicht bij mij in de buurt. Het was een 24/7 opvang. Wat perfect voor mij was aangezien ik in wisseldiensten werkte. Mijn zoon heeft er nooit in de nacht hoeven te slapen. Maar wel eens tot 10 uur in de avond. Ik probeerde dat te voorkomen. Maar heel soms kon het niet anders. Zo was het ook een keer dat ik daar in de avond voor de deur stond. Niemand aanwezig.

Ik de leiding bellen. Om een lang verhaal kort te maken. Ze had een stagiaire alleen gelaten met mijn kind. Een 17 jarig meisje was met hem alleen. Nog niet eens bevoegd. Maar waar was ze dan met mijn kind. Dat wilde de leiding mij niet vertellen over de telefoon. Uiteindelijk kwam de stagiaire doodleuk aanlopen met mijn 15 maanden oude zoon. Ik vroeg waar ze was en waarom ze niet hier aanwezig was. Mevrouw kreeg mijn zoon niet in slaap en aangezien haar vrienden op het Leidse plein zaten heeft zij hem maar mee genomen. ( de opvang zat 5 minuten lopen van het Leidse plein.)

Die stagiaire heeft van mij het wel even goed te horen gekregen. Maar ergens nam ik het haar niet eens kwalijk. De leiding die zat fout. Maar die vonden dat ze niets fout hadden gedaan.

Niet gek dat die opvang dan ook al snel hun deuren moest sluiten van de gemeenten. Mijn eerste indruk van de opvang was voorgoed geschaad. De tweede opvang was een grote organisatie en beviel stukken beter.

Pedofilie en opvang.

Je leest het steeds vaker. Pedofielen die werken met kinderen. En een grote voorkeur hebben voor kinderopvang. Als je dat leest is dat een beangstigend idee. Ik dacht na het lezen, dat zal mijn nooit overkomen. Denkt iedereen dat niet bij het lezen van verschrikkelijk nieuws.

Maar wat als je in het nieuws te horen krijgt dat er een pedofiel is opgepakt. De beruchte Robert M. De misschien wel meest spraak makende zede zaak in Amsterdam. Als de opvang vlak bij je oude huis zit dan komt het toch wel een stuk dichter bij.

En zo kwam het dat we via het nieuws kregen te horen dat er nog meer pedofiele vrienden van deze Rober M zijn opgepakt. En dat er eentje als invalkracht werkt voor de kinderopvang waar mijn kinderen op dat moment zitten. Dan zakt de moet wel in je schoenen. Ineens is het niet meer ver weg of iets dichter bij. Dan is het realiteit. Je beland in een nachtmerrie. Verlamt. Boos en verdrietig.

Mijn oudste zoon zat op de naschoolse opvang. En hij was al wat ouder. Met hem heb ik alles besproken. Gelukkig heeft die viespeuk niet aan mijn kind gezeten. Ook kon ik er uit opmaken dat hij niks geks heeft gezien. Uiteraard is er een heel team aan te pas gekomen om alles goed onder de loep te nemen.

Bij mijn jongste zoon was ik toch angstiger. Hij was 2 jaar. Hoe weet je dat er echt niks met hem is gebeurd. Ik heb niks aan mijn kind gemerkt. Geen gedragsverandering of lichamelijke klachten. Zeker zal ik het nooit weten. Maar dit is waar ik me aan vast moet houden.

En toen.

De opvang heb ik het niet kwalijk genomen. Ik weet hoe hun werken. En dat hun een erg streng beleid er op na houden. Na een lang onderzoek is gebleken dat er niks gebeurt is in de opvang van mijn kinderen. Deze man bleek vooral veel vreselijke foto’s van kinderen te hebben, via Robert M verkregen.

Het is schrikken als het ineens zo dicht bij komt. Te veel slechte ervaringen met de kinderopvang doen mij er liever niet toe kiezen om ze naar de opvang te doen. Mijn angst voor de opvang is er nu eenmaal. Ik weet dat er meer goeie in de opvang werken dan slechte. Ja dat weet ik. Maar het is net als met hoogtevrees. Je weet dat het onzin is om bang te zijn er voor. Maar toch ben je het.

Laat dit verhaal je niet ontmoedigen om je kind naar de opvang te doen. Er zijn gelukkig veel meer lieve mensen die wel het beste voor hebben met kinderen. Ga vooral op je gevoel af. Bij de leiding (pedo) had ik al meteen een naar gevoel. Het voelde niet goed. Maar ik geloof dat je altijd en iedereen de voordeel van de twijfel moet geven. Al probeerde ik elke keer als hij er was te regelen dat mijn kind daar niet hoefde te slapen. Daarom ga vooral op je gevoel af. Meestal klopt dat wel.

Mensen vragen mij regelmatig waarom ik mijn kinderen niet naar de opvang doe. Bij deze hebben jullie je antwoord.

Waarom kinderopvang voor mij geen optie is. Ik denk dat ik hiermee je wel een goed antwoord hebt gegeven. Wat zou jij doen in mijn geval? Of heb jij het zelf ook meegemaakt?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Roelina
  26/09/2017 at 06:47

  Oh gatver, ik lees je bericht nu pas. Maar wat naar. Ik kan me dat heel goed voorstellen, wonende in een stad als Amsterdam, dat je dan koets voor een alternatief. Ik woon in een dorp en dat is hier toch echt (minder) niet aan de orde. Er was even geleden wel een mannelijke stagiaire, heel aardige knul. Maar met alles hierover in het nieuws heeft het mij wel doen twijfelen. Ik vond het niet fijn dat hij met mijn kinderen was. Ik vond het overigens tegenover hem ook niet eerlijk dat ik er zo over dacht vanwege een minderheid. Maar goed…

  • Reply
   BMelloW
   03/10/2017 at 07:10

   Een man hoeft geen nadelig iets te zijn in de opvang. Vrouwen kunnen ook slechte bedoelingen hebben. Blijft toch altijd afwegen en op je gevoel afgaan.

 • Reply
  Amira
  06/03/2017 at 09:54

  Ik begrijp je gevoel volkomen. Maar wat iedereen wel moet weten is dat regels echt aangescherpt zijn en er nu dus een vier ogen beleid is. Dat houdt dat wij nooit alleen met de kindjes mogen zijn. We staan altijd met 2 pm’rs of meer op de groep. Verschoonruimte’s open op de groep, toiletten met wanden van glas. En niet meer bij de kindjes op de slaapkamer zitten tot ze slapen. Dit is hoe het er bij mij op mijn werk aan toe gaat.

  • Reply
   BMelloW
   06/03/2017 at 12:13

   Klopt dat de meeste kdv nu zo ingedeeld zijn. Na het hele voorval is de kdv ook zo gebouwd. Helemaal vernieuwd. Wat al in de planning stond. Zelfde geldt voor de naschoolse. Ze hadde er wel een leer uit getrokken.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  24/02/2017 at 10:38

  Tsjonge, ik krijg kippenvel als ik het lees. Wat een zorg, angst en stress moet je gevoeld hebben. Ik snap heel goed dat je er dan niet meer voor kiest om je kinderen naar de opvang te brengen.

  Ik vind het trouwens wonderlijk dat mensen je serieus vragen waarom je dat niet doet. Zijn we nu al zo ver dat je je moet verantwoorden als je niet van kinderopvang gebruik maakt?

  Ik ga je post delen op de Facebookpagina van Het Moederfront!

  • Reply
   BMelloW
   24/02/2017 at 10:47

   Omdat ik een tijdje niet werkte kreeg ik de vraag. Breng ze toch naar de opvang. Omdat je tegenwoordig moet werken. Veel begrip krijg je tegenwoordig niet meer.

  • Reply
   BMelloW
   24/02/2017 at 10:47

   Dank je wel dat je het wilt delen.

 • Reply
  MamaPlaneet
  21/02/2017 at 01:44

  Nu moet je het niet verkeerd opvatten maar wat is het doel van je artikel? Ik begrijp dat je nare ervaringen een reden waren voor jou om gastouder te worden. Maar dat vertel je niet. Waarom niet eigenlijk?

  • Reply
   BMelloW
   21/02/2017 at 08:02

   Ik schrijf over mijn ervaring met verschillende opvang. Vind het totaal geen toevoeging aan het bericht. Wat mijn doel met dit bericht is. Misschien nare ervaringen van me af schrijven. Maar kennelijk heb ik op wat tenen gestaan . Niet iedereen heeft een positieve ervaring met de opvang. Waarom kan dat niet gezegd worden.

 • Reply
  Huismama
  20/02/2017 at 22:09

  Heftig hoor, het lijkt me doodeng dat het in één keer zo ontzettend dichtbij komt! Gelukkig heb je nu de keus om thuis te zijn voor je kinderen.

 • Reply
  Dewi
  20/02/2017 at 10:39

  Jeetje wat heftig allemaal! Dan komt het ineens wel heel dichtbij. Ik snap het helemaal van je. Hier heb ik wel goede ervaringen met opvang.

  • Reply
   BMelloW
   20/02/2017 at 15:22

   Ik heb ook zeker goeie ervaring met opvang. De tweede was echt super. En na de verhuizing had ik ook een hele goeie. Totdat het hele gebeuren met de pedofielen gebeurden. Toen ben ik wel gaan nadenken.

 • Reply
  Volgmama
  20/02/2017 at 09:39

  Heftig, ik vertrouw dat je vertrouwen hierdoor geschaad is. Mijn dochter gaat vanaf maart naar de peuterspeelzaal. Daar zijn het kleine groepjes. Een leidster en er is altijd een van de ouders aanwezig. Ik ga er dan ook niet van uit dat daar iets geks gebeurd.

  • Reply
   BMelloW
   20/02/2017 at 09:51

   Je moet er ook nooit van uit gaan. Deed ik ook nooit. Succes met je dochter naar de peuterspeelzaal. Nieuwe fase. Altijd weer even spannend

  Leave a Reply