22 In DIY/ DIY technieken/ Knutselen

Wat is Gesso?

Wat is Gesso_ Met duidelijk uitleg wat je er mee kan.

Laat ik het vandaag over een wonder middel genaamd Gesso hebben. Dit is een product wat ik veel gebruikt. En daarom vond ik dit ook zeker de moeite waard om iets meer over te vertellen. Vandaag was ik met een project bezig waarbij ik Gesso gebruikte. Vandaar dat ik er uitleg over wil geven. Na wat simpele tips kan jij ook aan de slag met Gesso.

Wat is Gesso?

Gesso is een primer. En bestaat uit een krijt (gips) mengsel waardoor je de oppervlakte voorbereid om te kunnen beschilderen. Een primer zorgt ervoor dat de verf niet opgezogen of afgestoten wordt door de ondergrond waar je de verf uiteindelijk op aan wilt brengen.  Je kan het op verschillende oppervlak aanbrengen zoals:

 • Glas
 • Hout
 • Canvas
 • Metaal
 • Steen
 • Kunststof

Lees ook eens: Papier marche hoe te maken

Wat kan je met Gesso?

Wat ik al vertelde. Het legt een laag tussen de oppervlakte en de verf. Zeker met een oppervlakte als glas en metaal is het niet makkelijk om daar direct op te schilderen. Door eerst Gesso te gebruiken zorg je ervoor dat de verf er wel goed op blijft zitten.

Hout en canvas hebben nogal de neiging om de verf op te zuigen. Door Gesso te gebruiken wordt de verf vele malen minder opgezogen. Waardoor je minder verf hoeft te gebruiken. Al heb je tegenwoordig steeds meer canvas doeken waar al een laagje opzit.

Waar het ook steeds vaker voor wordt gebruikt is in een Bullet journal. Steeds meer mensen willen creatief zijn in hun bujo waaronder ook schilderen. Omdat de meeste notebooks er niet voor gemaakt zijn kan een laagje (of 3) Gesso helpen. Je papier zuigt dan minder snel het verf op, waardoor je minder last hebt van bleeding en kreukelen.

Zo heb ik ooit de omslag van de maand juni gemaakt met een servet en Gesso. (Zie onderstaande ↓ foto) Voor uitleg over deze techniek verwijs ik je naar deze blogpost. Hier staat het stap voor stap uitgelegd.

Plan with me. Bullet journal indeling voor juni 2018

Hoe te gebruiken?

Schuur de oppervlakte eventueel met een fijn schuurpapiertje iets op. Maak de oppervlakte goed vet en vuil vrij. Zorg dat de oppervlakte daarna goed droog is. Gesso en water gaan niet samen.

Breng nu de Gesso aan. Dit kan je met een kwast, spons of zelfs met je vingers aanbrengen. Al zal ik zelf het alleen met de vingers aanbrengen als je de Gesso gebruikt om de verf dikker te maken zodat er meer diepte in de verf ontstaat. Dit is een techniek die vooral door schilders wordt gebruikt. Maar ook erg leuk is om met kinderen te doen.

Wil je het als ondergrond voor in je bullet journal gebruiken. Breng dan een laag heel dun aan. Je kan er meerdere dunnen lagen op aan brengen. Let hierbij vooral goed op hoe je papier er op reageert.

Textuur aanbrengen.

Met een kwast blijf je wel strepen zien. Met een (Make-up) spons krijg je het mooiste resultaat. De oppervlakte wordt met een spons het gladst. Bij oneffenheden kan je het iets opschuren om het geheel weer glad te krijgen. Afhankelijk van de oppervlakte zijn er meerdere lagen Gesso nodig. Breng dunnen lagen aan. Twee tot drie lagen zijn er zeker wel nodig voor het beste resultaat. De tweede of derde laag Gesso kan je al mengen met verf. Hou er wel rekening mee dat de kleur van je verf lichter wordt. Gesso is namelijk wit en blijft dit ook. (Tegenwoordig is Gesso ook in steeds meer kleuren te koop. Laat de oppervlakte goed drogen tussen de lagen door. Als de oppervlakte nog niet goed droog is dan kan je zo de vorige laag(-en) er weer af halen.

Wil je de oppervlakte niet meer glad hebben dat kan natuurlijk ook. Speel met je kwast, spons of wat dan ook. Dep bijvoorbeeld met een spons op de oppervlakte en er zal een ruwe oppervlakte ontstaan. Speel en kijk wat het doet. Je oppervlakte is zo weer schoon als het je niet bevalt.

Na de gewenste lagen Gesso kun je de oppervlakte gaan beschilderen.

Gesso kan zoals ik al zei niet tegen water. Heb je een fout gemaakt dan kan je de oppervlakte makkelijk weer schoon maken door het om te spoelen met water. Je kan dan weer op nieuw beginnen.  Wil je de oppervlakte schoon kunnen maken dan is het verstandig om het eindresultaat te beschermen. Een vernis laag is hier perfect voor. Ook hier heb je verschillende varianten in. Van tubes, potjes tot spuitbussen. Voor elke oppervlakte is een geschikte vernis te vinden. Vraag ernaar bij je hobby winkel. Binnenkort zal ik hier meer uitleg geven over vernis.

Wat is Gesso_ Met duidelijk uitleg wat je er mee kan.

Een greep uit mijn Gesso werk.

Op de onderstaande ↓ foto zie je een aantal van mijn projecten.

Linksboven: Is gemaakt door mijn buurmeisje met een beetje hulp van mij. Ze wilde waxinelichtjes maken voor haar moeder d’r verjaardag. Je kan nog zo veel meer mee maken.

Rechtsonder: De plantenbak was een lelijk ding door het in het geel te maken. Lijkt het net op een ananas. (Inmiddels is deze zelfde plantenbak goud gespoten.)

Linksonder: twee wijnflessen waar ik met Gesso een MR en MRS op hebt gemaakt speciaal  voor een trouwerij. Een paar flessen witgeschilderd en met touw en houten afbeeldingen een rustieke look gecreëerd. Of je verandert deze look naar een uitgesproken vrolijke vaas. Opgefleurd met veren en pompoms

Lees ook eens:Mixed media maken met kinderen

Lees ook eens: Van afval naar decoratie met Gesso en Mod podge

 Kan je het zelf maken?

Gesso kan je zelf maken al heb ik dat zelf nooit gedaan. Ik koop het net zo makkelijk in de winkel. Je doet er best lang mee. En ook al vind ik geklieder op zijn tijd niet erg in dit geval liever niet. Misschien dat ik me er ooit nog aan ga wagen dan plaats ik mijn bevindingen uiteraard. Wil je het wel graag zelf maken dan zeg ik Google het maar. Recepten genoeg.

Heb jij het zelf gemaakt dan hoor ik daar graag je bevindingen over.

Gesso. Wat is het? Hoe werkt het en wat kan je er allemaal mee?

Waar koop je Gesso?

Je kan het bij diverse winkels kopen waaronder de Action, Bol.com en hobby winkels.

Heb je vragen dan hoor ik ze uiteraard graag van je. Heb jij zelf misschien mooie projecten gemaakt met Gesso en mag ik ze van jou delen. Alle eer gaat uiteraard naar jou. Neem dan even contact met mij op.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply
  Ria
  28/12/2018 at 10:06

  Of met een pasje

 • Reply
  Roos
  07/11/2018 at 22:00

  Hoi melanie.
  Ik heb een vraagje.
  Ik heb de eer op een flinke raam partij te voorzien van een schildering op de school van de kinderen.
  Nu is dus mijn vraag hoe en wat heb ik nodig dat de schildering ook aan de buitenkant te zien is.
  Met gesso en acryl verf.
  Kan ik dat mengen voor het beste resultaat?
  Of moet ik de gesso transparant gebruiken?

  Ik hoor het heel graag van je.
  Groetjes roos

  • Reply
   BMelloW
   21/11/2018 at 08:33

   Als je Gesso gaat gebruiken ga je dat zien. Ik zou het met speciale stiften doen, als het een tijdelijk iets is. Is het voor een hele lange tijd dan kan je het met acryl verf doen. Alleen is het verwijderen er van wel lastig. Gesso maakt je werk wit. En geeft een witte ondergrond. Raad het op een raam dan ook niet aan. Dit blijf je dan zien.

 • Reply
  Dhini
  06/07/2018 at 22:18

  AAh die… deze heb ik . Ik gebruik hem ook

  • Reply
   BMelloW
   12/07/2018 at 09:21

   Wat maak jij er allemaal mee?

 • Reply
  Roos
  21/06/2018 at 21:28

  Dag Melanie. Ik heb je uitleg over Gesso gelezen. Nu stel ik mij de vraag: kan ik het op plastiek aanbrengen (liefst een dunne laag schilderen) om er daarna klei met Powertex en Stone Art poeder op aan te brengen. Ik weet dat Powertex niet hecht op plastiek en door jou blog over Gesso te lezen dacht ik dat dit misschien een oplossing is. Klopt dit? En is de Gesso van Action wel van goeie kwaliteit? (ik heb niet zo een goede ervaringen met bijvoorbeeld hun acrylverf (dekt niet goed)). Alvast dank voor je hulp.

  • Reply
   P meijboom
   26/06/2018 at 16:13

   Gesso kan dus gewoon met water verdund worden, scroll helemaal naar boven daar beweert iemand dat dat niet kan.

   • Reply
    BMelloW
    02/07/2018 at 11:54

    Je kan er wel iets aan water bij doen. Maar dat zou niet nodig moeten zijn. Als je het dan toch wilt doen, doe het dan met de eerste laag. Als Gesso eenmaal is aangebracht dan zou ik het niet meer doen. Dan gaat de Gesso laag er af.

 • Reply
  anna huizinga
  19/02/2018 at 17:34

  Hallo, op mijn tube Gesso staat ook al waar je allemaal Gesso op kunt strijken, schilderen, zelfs glas en cement….maar NERGENS en dan ook NERGENS!!! staat informatie of je er daarna!!! zowel met acryl als met olieverf op kunt schilderen…en dat staat ook niet op deze nieuwe tube…en deze tube is ook niet terug te vinden op internet.om er misschien daar achter te komen……Jaja van de Koninklijke Talens!!!….Half vijf gebeld, iedereen al naar huis..dus.niet tot vijf uur bereikbaar zoals op de site vermeld!! telefoniste:.”we bellen morgen wel terug”…jaja de mensen zijn al naar huis…misschien zijn ze vroeg begonnen? Half vijf deskundigen dus weg.
  Gisteren panelen op de wand geschroefd….wilde morgen beginnen …Helaas zijn in deze regio op maandag.dit soort winkels dicht…. Gesso uiteindelijk gevonden in een boekhandel..waar niemand er verstand van had.
  Moet met olieverf op waterbasis aan de gang….daar nog weinig ervaring mee….daarom is kennis over de ondergrond belangrijk…omdat vorige emmertje was ingedroogd…. geen grote emmer Gesso meer gekocht maar deze tube om toch alvast 1 laag te leggen., kan t vannacht lekker drogen……maar wat dit is??? Ik weet het niet. Frustratie!!!
  Soms is er haast…soms niet….dit is de wet van Murphy…t zit tegen….En als dit nou de eerste keer was bij KONINKLIJKE TALENS? dan nam ik mijn “eigen schuld dikke bult” maar deze club kan echt wel beter aangestuurd worden.
  Op de nieuwe emmers staat nl. zowel voor acryl als voor olieverf….maar dat dit hetzelfde spul is weten we dus helaas niet.

  .

  • Reply
   Mieke Schorreels
   19/10/2018 at 15:13

   Anna, ik schilder met olieverf en om geld uit te sparen ivm doeken en canvas, koop ik goedkope rollen behangpapier die ik snij op de gewenste afmetingen, die bestrijk ik met GESSO (te koop in Action winkels).
   Nadat deze vellen gedroogd zijn, zijn ze perfect te gebruiken om oefeningen te maken met olieverf, acrylverf etc.
   Goedkoop en gemakkelijk oprolbaar.

 • Reply
  Katia
  31/01/2018 at 23:04

  Al een tijdje denk in eraan om mijn keukenkasten een verflaagje te geven…zou ik gesso als onderlaag kunnen gebruiken?
  ( mijn keukenkasten zijn van die witte, zeg maar IKEA kastjes )

  • Reply
   BMelloW
   03/02/2018 at 19:20

   Dat kan wel. Ik raad het niet alleen niet echt aan. Je hebt er dan veel van nodig. Wat vrij duur gaat worden. Er schijnt een speciale primer te zijn voor dit soort oppervlaktes bij bouwmarkten. Dit zou beter werken. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Binnenkort ga ik ook zo’n kast schilderen met Annie sloan verf. Zonder schuren of voorwerk kan je elke oppervlakte schilderen. Niet echt goedkoop alleen. Misschien dat dat wat is. Hier zal hopelijk snel een review over volgen.

  • Reply
   Jans
   09/02/2018 at 15:14

   Ik heb pas mijn keuken geverfd. Het folie van de onderkastjes liet los. Dat heb ik er af gehaald en met MDF grondverf geschilderd. De bovenkastjes zaten goed in het folie en die heb ik met Capparol behandeld. Dat is een primer op waterbasis. Hele fijne verf. Deze verkopen ze niet in de gewone bouwmarkten zoals Gamma, maar wel bij de échte bouwmarkten zoals van Westen bouwmaterialen.
   Daarna kun je de verf er op zetten die je zelf wil.

   • Reply
    BMelloW
    18/02/2018 at 12:21

    Bedankt voor je tip. Ik had idd wel eens gehoord dat de “betere” bouwmarkten het verkopen. Wist alleen nooit hoe het hete.

 • Reply
  katrien
  29/12/2017 at 07:43

  Ik gebruik gesso om foto’s op hout te maken (transfer) Ik die gesso op het hout Als het nog nat is foto erop en dan drogen en t papier er weer afhalen met een natte spons Nu krijg ik vaak dat er ook een stuk van de foto mee gaat Ken je dit? heb je tips? Zou 2 lagen gesso dan helpen?

  • Reply
   BMelloW
   31/12/2017 at 20:23

   Ik hoor en lees inderdaad vaker dat mensen het op die manier doen. Ik heb daar zelf geen ervaring in. Klinks alsof de foto op dat betreffende stukje nog wat natter moest zijn. Weet wel dat deze techniek veel oefenen vraagt. Succes. Ik ga het ook maar eens uitproberen

 • Reply
  Papier mache hoe te maken. Tips voor de perfecte papier mache.
  20/01/2017 at 12:57

  […] PostExplotion box. Hoe te maken. Knutselen Next PostWat is Gesso? […]

  • Reply
   Frans Otten
   07/02/2018 at 09:43

   Ik ben bezig met een poezenkop op canvas. maar nu zit ik met die snorharen. die zijn heel fijn. Hoe krijg ik die
   strak en heel fijn op het acryl schilderij?

   • Reply
    Mien
    16/02/2018 at 07:31

    Met schildermessen. De zijkant van het mes dun in de verf stoppen, en met een snelle
    trek op de gewenste plaats aanbrengen. Oefen eerst even, want voor je ‘t weet heb je een te dikke lijn. Succes.

   • Reply
    BMelloW
    18/02/2018 at 12:24

    Er is al een tip gegeven. Zelf dacht ik aan een tandenstoker. Daar doe ik meestal het priegelwerk mee.

  Leave a Reply