Laat ik het vandaag over een wonder middel genaamd Gesso hebben. Dit is een product wat ik veel gebruikt. En daarom vond ik dit ook zeker de moeite waard om iets meer over te vertellen. Vandaag was ik met een project bezig waarbij ik Gesso gebruikte. Vandaar dat ik er uitleg over wil geven. Na wat simpele tips kan jij ook aan de slag met Gesso.

Wat is Gesso?

Gesso is een primer. En bestaat uit een krijt (gips) mengsel waardoor je de oppervlakte voorbereid om te kunnen beschilderen. Een primer zorgt ervoor dat de verf niet opgezogen of afgestoten wordt door de ondergrond waar je de verf uiteindelijk op aan wilt brengen.  Je kan het op verschillende oppervlak aanbrengen zoals:

 • Glas
 • Hout
 • Canvas
 • Metaal
 • Steen
 • Kunststof

Lees ook eens: Papier marche hoe te maken

Wat kan je met Gesso?

Wat ik al vertelde. Het legt een laag tussen de oppervlakte en de verf. Zeker met een oppervlakte als glas en metaal is het niet makkelijk om daar direct op te schilderen. Door eerst Gesso te gebruiken zorg je ervoor dat de verf er wel goed op blijft zitten.

Hout en canvas hebben nogal de neiging om de verf op te zuigen. Door Gesso te gebruiken wordt de verf vele malen minder opgezogen. Waardoor je minder verf hoeft te gebruiken. Al heb je tegenwoordig steeds meer canvas doeken waar al een laagje opzit.

Waar het ook steeds vaker voor wordt gebruikt is in een Bullet journal. Steeds meer mensen willen creatief zijn in hun bujo waaronder ook schilderen. Omdat de meeste notebooks er niet voor gemaakt zijn kan een laagje (of 3) Gesso helpen. Je papier zuigt dan minder snel het verf op, waardoor je minder last hebt van bleeding en kreukelen.

Zo heb ik ooit de omslag van de maand juni gemaakt met een servet en Gesso. (Zie onderstaande ↓ foto) Voor uitleg over deze techniek verwijs ik je naar deze blogpost. Hier staat het stap voor stap uitgelegd.

Hoe te gebruiken?

Schuur de oppervlakte eventueel met een fijn schuurpapiertje iets op. Maak de oppervlakte goed vet en vuil vrij. Zorg dat de oppervlakte daarna goed droog is. Gesso en water gaan niet samen.

Breng nu de Gesso aan. Dit kan je met een kwast, spons of zelfs met je vingers aanbrengen. Al zal ik zelf het alleen met de vingers aanbrengen als je de Gesso gebruikt om de verf dikker te maken zodat er meer diepte in de verf ontstaat. Dit is een techniek die vooral door schilders wordt gebruikt. Maar ook erg leuk is om met kinderen te doen.

Wil je het als ondergrond voor in je bullet journal gebruiken. Breng dan een laag heel dun aan. Je kan er meerdere dunnen lagen op aan brengen. Let hierbij vooral goed op hoe je papier er op reageert.

Textuur aanbrengen.

Met een kwast blijf je wel strepen zien. Met een (Make-up) spons krijg je het mooiste resultaat. De oppervlakte wordt met een spons het gladst. Bij oneffenheden kan je het iets opschuren om het geheel weer glad te krijgen. Afhankelijk van de oppervlakte zijn er meerdere lagen Gesso nodig. Breng dunnen lagen aan. Twee tot drie lagen zijn er zeker wel nodig voor het beste resultaat. De tweede of derde laag Gesso kan je al mengen met verf. Hou er wel rekening mee dat de kleur van je verf lichter wordt. Gesso is namelijk wit en blijft dit ook. (Tegenwoordig is Gesso ook in steeds meer kleuren te koop. Laat de oppervlakte goed drogen tussen de lagen door. Als de oppervlakte nog niet goed droog is dan kan je zo de vorige laag(-en) er weer af halen.

Wil je de oppervlakte niet meer glad hebben dat kan natuurlijk ook. Speel met je kwast, spons of wat dan ook. Dep bijvoorbeeld met een spons op de oppervlakte en er zal een ruwe oppervlakte ontstaan. Speel en kijk wat het doet. Je oppervlakte is zo weer schoon als het je niet bevalt.

Na de gewenste lagen Gesso kun je de oppervlakte gaan beschilderen.

Gesso kan zoals ik al zei niet tegen water. Heb je een fout gemaakt dan kan je de oppervlakte makkelijk weer schoon maken door het om te spoelen met water. Je kan dan weer op nieuw beginnen.  Wil je de oppervlakte schoon kunnen maken dan is het verstandig om het eindresultaat te beschermen. Een vernis laag is hier perfect voor. Ook hier heb je verschillende varianten in. Van tubes, potjes tot spuitbussen. Voor elke oppervlakte is een geschikte vernis te vinden. Vraag ernaar bij je hobby winkel. Binnenkort zal ik hier meer uitleg geven over vernis.

Een greep uit mijn Gesso werk.

Op de bovenstaande foto zie je een aantal van mijn projecten.

Linksboven: Is gemaakt door mijn buurmeisje met een beetje hulp van mij. Ze wilde waxinelichtjes maken voor haar moeder d’r verjaardag. Je kan nog zo veel meer mee maken.

Rechtsonder: De plantenbak was een lelijk ding door het in het geel te maken. Lijkt het net op een ananas. (Inmiddels is deze zelfde plantenbak goud gespoten.)

Linksonder: twee wijnflessen waar ik met Gesso een MR en MRS op hebt gemaakt speciaal  voor een trouwerij. Een paar flessen witgeschilderd en met touw en houten afbeeldingen een rustieke look gecreëerd. Of je verandert deze look naar een uitgesproken vrolijke vaas. Opgefleurd met veren en pompoms

Lees ook eens:Mixed media maken met kinderen

Lees ook eens: Van afval naar decoratie met Gesso en Mod podge

Kan je het zelf maken?

Gesso kan je zelf maken al heb ik dat zelf nooit gedaan. Ik koop het net zo makkelijk in de winkel. Je doet er best lang mee. En ook al vind ik geklieder op zijn tijd niet erg in dit geval liever niet. Misschien dat ik me er ooit nog aan ga wagen dan plaats ik mijn bevindingen uiteraard. Wil je het wel graag zelf maken dan zeg ik Google het maar. Recepten genoeg.

Heb jij het zelf gemaakt dan hoor ik daar graag je bevindingen over.

Wordt lid van mijn BMelloW facebook groep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

veel knutsel plezier,

Melanie

 

32 Reacties
 1. Anita

  Kan je gesso ook gebruiken op leer, zodat ik er daarna over heen kan verven

  Antwoord
 2. Jenny

  wil er graag alles van weten

  Antwoord
 3. Ria

  Of met een pasje

  Antwoord
 4. Roos

  Hoi melanie.
  Ik heb een vraagje.
  Ik heb de eer op een flinke raam partij te voorzien van een schildering op de school van de kinderen.
  Nu is dus mijn vraag hoe en wat heb ik nodig dat de schildering ook aan de buitenkant te zien is.
  Met gesso en acryl verf.
  Kan ik dat mengen voor het beste resultaat?
  Of moet ik de gesso transparant gebruiken?

  Ik hoor het heel graag van je.
  Groetjes roos

  Antwoord
  • BMelloW

   Als je Gesso gaat gebruiken ga je dat zien. Ik zou het met speciale stiften doen, als het een tijdelijk iets is. Is het voor een hele lange tijd dan kan je het met acryl verf doen. Alleen is het verwijderen er van wel lastig. Gesso maakt je werk wit. En geeft een witte ondergrond. Raad het op een raam dan ook niet aan. Dit blijf je dan zien.

   Antwoord
   • Lydia

    Ik doe Gesso op de zachte kant van een schuursposje en dep het op het voorwerp. Dat gaat heel goed, ook met verf. Je krijgt een mat effect. Knip het sponsje in een paar stukken.

    Antwoord
    • Melanie

     Dat kan inderdaad ook. Wel moet het een spons zijn die heel fijn is. Als het grof is zal het er ook grof op de oppervlakte komen.

     Antwoord
   • Ingrid

    Tegenwoordig heb je ook raamstiften te koop ik heb het in een hobby winkel gekocht en heel makkelijk te verwijderen.

    Antwoord
    • Melanie

     Klopt die heb ik inderdaad ook thuis liggen.

     Antwoord
 5. Dhini

  AAh die… deze heb ik . Ik gebruik hem ook

  Antwoord
 6. Roos

  Dag Melanie. Ik heb je uitleg over Gesso gelezen. Nu stel ik mij de vraag: kan ik het op plastiek aanbrengen (liefst een dunne laag schilderen) om er daarna klei met Powertex en Stone Art poeder op aan te brengen. Ik weet dat Powertex niet hecht op plastiek en door jou blog over Gesso te lezen dacht ik dat dit misschien een oplossing is. Klopt dit? En is de Gesso van Action wel van goeie kwaliteit? (ik heb niet zo een goede ervaringen met bijvoorbeeld hun acrylverf (dekt niet goed)). Alvast dank voor je hulp.

  Antwoord
  • P meijboom

   Gesso kan dus gewoon met water verdund worden, scroll helemaal naar boven daar beweert iemand dat dat niet kan.

   Antwoord
   • BMelloW

    Je kan er wel iets aan water bij doen. Maar dat zou niet nodig moeten zijn. Als je het dan toch wilt doen, doe het dan met de eerste laag. Als Gesso eenmaal is aangebracht dan zou ik het niet meer doen. Dan gaat de Gesso laag er af.

    Antwoord
 7. anna huizinga

  Hallo, op mijn tube Gesso staat ook al waar je allemaal Gesso op kunt strijken, schilderen, zelfs glas en cement….maar NERGENS en dan ook NERGENS!!! staat informatie of je er daarna!!! zowel met acryl als met olieverf op kunt schilderen…en dat staat ook niet op deze nieuwe tube…en deze tube is ook niet terug te vinden op internet.om er misschien daar achter te komen……Jaja van de Koninklijke Talens!!!….Half vijf gebeld, iedereen al naar huis..dus.niet tot vijf uur bereikbaar zoals op de site vermeld!! telefoniste:.”we bellen morgen wel terug”…jaja de mensen zijn al naar huis…misschien zijn ze vroeg begonnen? Half vijf deskundigen dus weg.
  Gisteren panelen op de wand geschroefd….wilde morgen beginnen …Helaas zijn in deze regio op maandag.dit soort winkels dicht…. Gesso uiteindelijk gevonden in een boekhandel..waar niemand er verstand van had.
  Moet met olieverf op waterbasis aan de gang….daar nog weinig ervaring mee….daarom is kennis over de ondergrond belangrijk…omdat vorige emmertje was ingedroogd…. geen grote emmer Gesso meer gekocht maar deze tube om toch alvast 1 laag te leggen., kan t vannacht lekker drogen……maar wat dit is??? Ik weet het niet. Frustratie!!!
  Soms is er haast…soms niet….dit is de wet van Murphy…t zit tegen….En als dit nou de eerste keer was bij KONINKLIJKE TALENS? dan nam ik mijn “eigen schuld dikke bult” maar deze club kan echt wel beter aangestuurd worden.
  Op de nieuwe emmers staat nl. zowel voor acryl als voor olieverf….maar dat dit hetzelfde spul is weten we dus helaas niet.

  .

  Antwoord
  • Mieke Schorreels

   Anna, ik schilder met olieverf en om geld uit te sparen ivm doeken en canvas, koop ik goedkope rollen behangpapier die ik snij op de gewenste afmetingen, die bestrijk ik met GESSO (te koop in Action winkels).
   Nadat deze vellen gedroogd zijn, zijn ze perfect te gebruiken om oefeningen te maken met olieverf, acrylverf etc.
   Goedkoop en gemakkelijk oprolbaar.

   Antwoord
  • Coosje

   Hallo Anna na de GESSO kan je gewoon met olieverf schilderen. Ik doe dit altijd gaat gewoon goed.
   Als ik een oud schilderij heb schuur ik het eerst goed en daarna GESSO erop daarna gewoon met olieverf gewoon doen!! Succes

   Antwoord
 8. Katia

  Al een tijdje denk in eraan om mijn keukenkasten een verflaagje te geven…zou ik gesso als onderlaag kunnen gebruiken?
  ( mijn keukenkasten zijn van die witte, zeg maar IKEA kastjes )

  Antwoord
  • BMelloW

   Dat kan wel. Ik raad het niet alleen niet echt aan. Je hebt er dan veel van nodig. Wat vrij duur gaat worden. Er schijnt een speciale primer te zijn voor dit soort oppervlaktes bij bouwmarkten. Dit zou beter werken. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Binnenkort ga ik ook zo’n kast schilderen met Annie sloan verf. Zonder schuren of voorwerk kan je elke oppervlakte schilderen. Niet echt goedkoop alleen. Misschien dat dat wat is. Hier zal hopelijk snel een review over volgen.

   Antwoord
  • Jans

   Ik heb pas mijn keuken geverfd. Het folie van de onderkastjes liet los. Dat heb ik er af gehaald en met MDF grondverf geschilderd. De bovenkastjes zaten goed in het folie en die heb ik met Capparol behandeld. Dat is een primer op waterbasis. Hele fijne verf. Deze verkopen ze niet in de gewone bouwmarkten zoals Gamma, maar wel bij de échte bouwmarkten zoals van Westen bouwmaterialen.
   Daarna kun je de verf er op zetten die je zelf wil.

   Antwoord
   • BMelloW

    Bedankt voor je tip. Ik had idd wel eens gehoord dat de “betere” bouwmarkten het verkopen. Wist alleen nooit hoe het hete.

    Antwoord
 9. katrien

  Ik gebruik gesso om foto’s op hout te maken (transfer) Ik die gesso op het hout Als het nog nat is foto erop en dan drogen en t papier er weer afhalen met een natte spons Nu krijg ik vaak dat er ook een stuk van de foto mee gaat Ken je dit? heb je tips? Zou 2 lagen gesso dan helpen?

  Antwoord
  • BMelloW

   Ik hoor en lees inderdaad vaker dat mensen het op die manier doen. Ik heb daar zelf geen ervaring in. Klinks alsof de foto op dat betreffende stukje nog wat natter moest zijn. Weet wel dat deze techniek veel oefenen vraagt. Succes. Ik ga het ook maar eens uitproberen

   Antwoord
  • Tania

   Papier op gesso extra aanduwen met plamuurmes en zeker goed genoeg laten drogen, ik gebruik soms haardroger om proces te versnellen.

   Antwoord
   • BMelloW

    bedankt voor de tip. Drogen met een haardroger is zeker een goeie. Gebruik ik vaak genoeg bij andere media maar nooit aan gedacht om hierbij te gebruiken.

    Antwoord
 10. Frans Otten

  Ik ben bezig met een poezenkop op canvas. maar nu zit ik met die snorharen. die zijn heel fijn. Hoe krijg ik die
  strak en heel fijn op het acryl schilderij?

  Antwoord
 11. Mien

  Met schildermessen. De zijkant van het mes dun in de verf stoppen, en met een snelle
  trek op de gewenste plaats aanbrengen. Oefen eerst even, want voor je ‘t weet heb je een te dikke lijn. Succes.

  Antwoord
 12. BMelloW

  Er is al een tip gegeven. Zelf dacht ik aan een tandenstoker. Daar doe ik meestal het priegelwerk mee.

  Antwoord
 13. Judith de nooij

  Cocktailprikkers, wel even oefenen

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Papier mache hoe te maken. Tips voor de perfecte papier mache. - […] PostExplotion box. Hoe te maken. Knutselen Next PostWat is Gesso? […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi mijn naam is Melanie

Hoi mijn naam is Melanie

Welkom bij BMelloW. Voor de leukste, vaak simpel te maken DIY, knutsel ideeën. Diverse knutselwerk ideetjes voor kleine en grote creatievelingen. 

Veel plezier

Let's get social

Blog

contact

privacy verklaring

disclaimer

© 2019 | BMelloW | All Rights Reserved |

Pin It on Pinterest

Share This