Het is weer zaterdag. Tijd voor weer een top 5. En het leek mij dit keer wel leuk om te vertellen wat ik vroeger wilde worden. En zo veel verschilden de beroepen onderling niet. Behalve 1. Wat wilde ik vroeger worden? En misschien nog steeds. Lees je me?

Lees ook eens: A trip down memory lane.

Vroeger, het klinkt al een lang geleden verhaal. En dat is het misschien ook wel. Ooit had ik bedacht dat ik wel model wilde worden. Die mochten de hele dag in de mooiste jurken lopen. ( Ik was zo een meisje die de mooiheid van haar jurk/ rok liet afhangen met hoe mooi rond het draaide) Jurken en rokken dat droeg ik meestal. En dat je dat als model ook mocht was toch wel te gek. Maar aan dit sprookje kwam snel een eind. Ik was altijd al de kleinste van de klas. Modellen waren lang. Dit idee liet ik dan ook snel los.

Maar wat wilde ik dan wel worden???? En wat kwam er uit mijn beroepen test?

#1 Mode ontwerpster.

Dit heeft zeker het merendeel van mijn leven op mijn wenslijst gestaan. Als ik geen model kon worden dan zou ik het wel ontwerpen. Dat was in eerste instantie mijn beredenering. Maar al gaande weg begon ik dit idee oprecht steeds leuker te vinden.  En zo kwam het ik ging naar de LBO.( nu VMBO K of T)  En daar zou ik meteen voor mode handel kiezen. Zodat ik het dichts bij mijn uiteindelijke doel zou blijven. Hier leerde ik wat het inhield om kleding te maken. En hier ging het dan ook mis.

Het ontwerpen en het uitdenken van ideeën vond ik super leuk. Maar het maken en uitteken van het patroon. Nee dat zou ik graag al meteen aan andere over hebben gelaten. Toch heb ik met twee vingers in mijn neus de opleiding doorlopen. Ik ging door naar MBO Mode Lyceum naast het Leidse plein. Nu zou ik het wel even gaan doen. Ontmoetingen met mode ontwerpers zoals Marlies Dekker maakte mij erg enthousiast. Maar de leerlingen niet. Te serieus en de veel bezig met hun uiterlijk. Trying to be perfect. En zo ben ik totaal niet. Ik voelde me daar dan ook niet op mijn plek.

Een andere opleiding zou dan maar beter zijn. Handel. Nou dat ben ik dus totaal niet. Ik besloot om te gaan werken en er nog maar eens goed over na te denken. Wat wil ik nu echt. Dat ik wilde ontwerpen dat stond eigenlijk wel vast. Uiteindelijk ben ik jaren later toch weer terug gegaan naar de mode lyceum. Inmiddels hadden ze andere opleidingen er bij. Opleidingen die als nog aansloten op het fenomeen mode. Een nieuwe droom was geboren.

#2 Styliste

Ondanks dat ik het mode ontwerpen helemaal hebt los gelaten. En zelfs vandaag de dag weet dat ik hier goed aan hebt gedaan is styliste iets wat ik met veel plezier hebt gedaan. De opleiding was super leuk. Mijn daarbij horende stage was de leukste stage ooit. Ik mocht bij de Bijenkorf stage lopen. Te gek. Zeker rond de feestdagen. De groep VM-ers ook wel Visual merchandising waren een inspiratie bron waar ik veel van hebt geleerd.

Ik wilde naar de HBO om uiteindelijk als styliste aan de slag te gaan. Maar dit liep anders. Ik kreeg 5 dagen voor mijn pitch de opbracht binnen. Maar ik kreeg geen vrij van mijn werk. Hierdoor heb ik de opdracht niet voldoende kunnen maken. Dat ik hierdoor niet aangenomen zou worden was dan ook niet zo vreemd. Helaas daar gaat weer een droom. Ik heb nog wel een tijdje als VM-er gewerkt. Maar toen storten de hele economie in. En VM-ers werden als eerste weg bezuinigd.

#3 Architect

Dit leek me ook altijd een erg leuk iets om te worden. Ontwerpen is wat ik wil en dit is een prachtige manier van ontwerpen. Ik had gekeken voor de opleiding in Nederland. Maar ik had al zo lang geen wiskunde meer gehad dat dit toch een probleem zou gaan vormen. Dat ik ooit allemaal 9-ens en 10-en had, daar kon ik jaren later niks meer mee. Alles was allang vergeten. Ik zou er 5 jaar over gaan doen. En ik zou het in Australië gaan volgen. Alle info had ik al. Ik was al bezig met plannen/ Ik zou het grote avontuur aan gaan. Zin had ik er in.

Hadden mijn toenmalig vriendje en ik altijd afgesproken dat wanneer de een de kans kreeg in het buitenland de ander zou volgen. Dat ging nu ineens niet meer op. Hij zag het niet zitten. Hadden dit toch echt tekenen aan de wand moeten zijn, ik koos voor hem.

Wat wilde ik vroeger worden. En misschien nog steeds. BMelloW.nl (1)

#4 Politie

Naast Mode ontwerpster was er een beroep die enorm afweek maar wel altijd in mijn achter hoofd zat. Het beroep politie of beter gezegd recherche. Ik wilde als kind al bij de recherche.  Ik wilde kinderen redden die in de problemen zaten. Een nobel streven. En dit hield ik dan ook mijn hele jeugd wel vast. Op het voortgezet onderwijs hield ik dan ook wiskunde in mijn pakket. Geen een binnen mijn opleiding deed dat. Maar met politie in mijn achterhoofd deed ik dat toch maar. Mocht ik geen mode ontwerpster worden dan kon ik altijd nog bij de politie.

Totdat er een beroepen dag in het laatste jaar van de middelbare kwam. Er was ook een afgevaardigde van de politie. Niemand in mijn klas zat hier op te wachten. Politie dat was echt not done. Niet iedereen in mijn klas waren lieverdjes. En kende de politie maar al te goed. Ik stak dan ook als enigste moedig d’r hand op. Maar ik kreeg niet te horen wat ik wilde horen. Ik wilde geen straat agentje zijn. Geen bonnen uitschrijven en mensen aanspreken op hun wan gedrag. Ik wilde recherche werk verrichten. Dat je daar eerst 5 tot 10 jaar veld werk voor most lopen daar had ik geen zin in. Dag politie!!!

#5 Het reclame vak.

Ik noem het het reclame vak omdat ik tot voor kort nog niet zo goed wist wat ik hier zelf mee bedoelden. Reclame tekenen was het enigste vak dat ik leuk vond tijdens mijn opleiding handel. En ook een van de weinige vakken waar ik goed in was. Het reclame vak lonkte mij altijd maar ik wist nooit zo goed wat ik er mee moest en kon. Nooit ben ik echt goed begeleid op geen enkele school. Ik was duidelijk een zoeker. Te veel dingen leken mij leuk.

Het ergste is ooit kwam in een beroepen test op school er uit dat ik illustrator moest worden. Maar de leraar lachte mij vierkant uit. Dat is toch geen beroep. Hierdoor ben ik bij alles wat ik wilde gaan twijfelen. Had ik maar wel naar mezelf geluisterd…

Wat ik wel duidelijk wist is dat ik wilde ontwerpen. Kleuren mengen. Patronen bedenken. Al die creatieve uitspattingen van mij op papier zetten. Tot leven brengen. Nu weet ik jaren later dat ik gewoon toen al voor het reclame vak  had moeten kiezen. Dan was ik vele male dichter geweest bij wat ik nu echt wil. Dan had ik een voorsprong gehad en er nu al lang mijn brood mee verdiend.

Wat wilde ik vroeger worden. En misschien nog steeds.

Wat ik nu wil worden …  Grafische ontwerpster en uiteindelijk wil ik daarnaast ook web designer worden. Iets wat perfect bij mijn blog past. En in het verlengde van ontwerpen past.  En uiteindelijk naadloos zal gaan aansluiten bij mijn blog.

Lees ook: Wat wil ik?

Zo zie je wat voor een route ik heb afgelegd om te vinden wat ik nu echt wil. Wat wil ik worden? Een lange reis. Maar nu weet ik het. Zodra mijn dochter naar school gaat, ga ik terug de schoolbanken in. Tot dan leer ik mezelf zoveel mogelijk aan door heel, heel veel te lezen over deze onderwerpen. En te oefenen.

Wat wilde jij vroeger worden? Ben je dat ook geworden? Of weet je het nog steeds niet? Ik ben benieuwd naar jouw antwoord.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

 

Pin It on Pinterest

Share This